Verliefd op een Blauwe Planeet: van overview-effect naar duurzaam handelen [NL, 45 min]

11.15-12.00 uur | Govert Derix, filosoof, schrijver en adviseur


Als astronauten vanuit de ruimte op de Aarde terugkijken, ondergaan ze het 'overview effect' dat hun doet beseffen hoe mooi en kwetsbaar onze Aarde is en hoezeer we als mensen hiermee verbonden zijn. Hoe komen we vanuit deze verliefdheid op onze Blauwe Planeet tot een duurzame relatie? Praat mee met Govert Derix.

The Blue Marble [Nasa]

Het Columbus Earth Center in Kerkrade is de enige plek op aarde waar je kunt ervaren hoe het is om de aarde als astronaut ‘van buiten’ te zien. Die emotionele ervaring is vooral ook bedoeld als prikkel voor verstandige keuzes voor duurzaamheid. Tijdens de opening van het Museumplein in 2015 ging filosoof Govert Derix (tevens figurerend in de Earth-film, samen met o.a. André Kuipers en Wubbo Ockels) dieper in op deze 'aanvliegroute' van emotie en ratio. Speciaal voor deze conferentie houdt hij zijn betoog nog eens tegen het licht en gaat erover in gesprek. Werkt het nog steeds? Hoe komen we van de verliefdheid op een Blauwe Planeet tot een duurzame relatie?


Columbus Earth Center: https://www.columbusearththeater.nl/

Govert Derix is filosoof, schrijver en adviseur. Hij publiceerde over vele onderwerpen, waaronder filosofie, de Amazone, de toekomst van Europa, het Rijnlands model (met gouverneur Léon Frissen), de rol van geluk in het sociaal domein (met burgemeester Petra Dassen), natuurbeleid, zorg, architectuur en gebiedsontwikkeling. Voor de gemeente Maastricht mocht hij meewerken aan o.a. het nieuwe Groenstructuurplan en de Leidraad Groen, de nieuwe Onderwijsvisie, het rijkspilotproject Weerbaar opvoeden en maatschappelijke ontwikkelingen rondom de Groene Loper. Onlangs publiceerde hij in samenwerking met Van Eyck Boomasiel, zijn eerste gedichtenbundel. In zijn werk als romancier is de ‘trouw aan de aarde’ een terugkerend thema, zoals in zijn laatste roman, Mensheid is een brief aan jou. Govert is vriend van het Beethovenhuis in Bonn en thuis in Maastricht, Brussels en Brazilië. Zie ook www.govertderix.com

© 2019

Created by Paris Cosma for Mondiaal Maastricht

  • LinkedIn - Black Circle
  • Twitter
  • Facebook
  • Instagram